Dostupni linkovi

Sud naložio predaju Mustača Nemačkoj



Županijski sud u Varaždinu naložio je danas MUP-u predaju bivšeg čelnika jugoslovenske tajne službe Udbe Zdravka Mustača Nemačkoj koja ga traži zbog sumnje da je bio umešan u ubistvo političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Minhenu.

U saopštenju suda u Varaždinu navodi se da je danas primljena odluka Vrhovnog suda kojom su odbijene kao neosnovane žalbe Mustačeve odbrane i tužilaštva na prvostepeno rešenje varaždinskog suda o izručenju.

Zbog toga je varaždinski sud odmah naložio MUP Hrvatske, odnosno Službi za međunarodnu policijsku saradnju njegovu predaju.

Mustačev advokat Lidija Horvat izjavila je ranije da je uputila Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu predlog za određivanje privremene mere radi obustave, odnosno odlaganja predaje Mustača na osnovu evropskog naloga za hapšenje.

U istom slučaju u januaru je Namačkoj izručen bivši jugoslovenski i hrvatski obaveštajac Josip Perković. Za razliku od zagrebačkog Županijskog suda i Vrhovnog suda koji su tada u istom slučaju odobrili izručenje Josipa Perkovića, sud u Velikoj Gorici je zbog
zastarelosti odbio da izruči Mustača.

Na tu se odluku, međutim, žalila udovica ubijenog Đurekovića, Gisela Đureković, što je Vrhovni sud uvažio i ukinuo rešenje velikogoričkog suda.
XS
SM
MD
LG