Dostupni linkovi

Litvanija dobila zakon o uvođenju evra


Parlament Litvanije usvojio je zakon o uvođenju evra u kome se definišu mehanizmi zamene nacionalne valute litasa za zajedničku evropsku, Litvanija bi trebalo da pređe na evro 2015. godine.

"Odluku o prijemu Litvanije u zonu evra trebalo bi da donese Evropska komisija početkom juna. Naši ekonomski pokazatelji praktično garantuju pozitivnu odluku", rekao je ministar finansija Litvanije Rimantas Šadžjus, a prenosi Itar tas.

Zamenu novčanica litasa u evro realizovaće centralna banka, Banka Litvanije, besplatno, bez količinskog i vremenskog ograničenja. Komercijalne banke će pod istim uslovima obavljati zamenu tokom šest meseci, a tokom 60 kalendarskih dana novac će moći da se zameni takođe i u ekspoziturama državnog preduzeća Pošta Litvanije.

Planirano je da do 15. januara 2015. godine paralelno budu u opticaju litas i evro. U tom peridu će ljudi koji plaćaju u nacionalnoj valuti kusur dobijati u evrima.

Kurs za zamenu litasa će, kako očekuje vlada, biti utvrđen na današnjoj vrednosti od 3,4528 litasa za jedan evro.

Litvanija je poslednja od Pribaltički zemalja koja je odlučila da pređe na evro. Od 1. januara 2011. godine zajedničku evropsku valutu je uvela Estonija, a 1. januara ove godine i Letonija.
XS
SM
MD
LG