Dostupni linkovi

SAD zakonom protiv ulaska u SAD novog ambasadora Irana u UN



Američki predsjednik Barak Obama potpisao je u petak zakon koji ima za cilj da spriječi ulazak u SAD diplomate kojeg je Iran odabrao za svog predstavnika u Ujedinjenim nacijama.

Taj zakon onemogućava nekoj osobi da kao ambasador pri UN uđe u SAD ako se bavila špijunažom ili terorističkom aktivnosću, i ako i dalje predstavlja opasnost po bezbjednost SAD.

Zakon je napisan kako bi se spriječio izbor iranskog kandidata za amabasadora, Hamida Abutalebvija, koji je bio član grupe odgovorne za zauzimanje američke ambasade u Teheranu 1979.

Obama je rekao da dijeli zabrinutost kongresmena da bi teroristi mogli da uđu u SAD pod maskom diplomate. On je rekao da će se prema tom zakonu odnositi kao prema smijernici.

Bijela kuća je ranija ovog mjeseca saopštila da je Abutalebi neprihvatljiv izbor za ambasadora u UN, a američke vlasti su odbile da mu izdaju vizu.

Teheran je potom saopštio da neće tražiti drugog diplomatu da zamijeni Abutalebija. Iran je poručio da uskraćivanje vize Abutalebiju "nije prihatljivo" dok je portparolka ministarstva spoljnih poslova rekla da je riječ o jednom od najboljih iranskih diplomata i da je on ranije dobijao vizu za ulazak u SAD.
XS
SM
MD
LG