Dostupni linkovi

SAD istražuju "korištenje" hemikalija u Siriji



Sjedinjene Američke Države istražuju da li su u oblastima pod kontrolom sirijskih pobunjenika korištene toksične hemikalije.

Režim sirijskog predsjednika Bašara el Asada i pobunjenici su prošle nedjelje razmijenili optužbe za korištenje otrovnog gasa u napadu na selo Kafr Zita u provinciji Hama.

Sirijska državna televizija prenijela je da je islamistička grupa Nusra front, povezana s Al Kaidom, izvela napad na to selo, dok su opozicione grupe, pozivajući se na izjave ljekara, tvrdile da je napad vladinih aviona doveo do gušenja i trovanja ljudi.

Portarolka Stejt departmenta Džen Psaki rekla je u ponedjeljak da je izgleda riječ o hloru. Dodala je da zvaničnici pokušavaju ustanoviti šta se desilo u mjestu Kafr Zita i da SAD veoma ozbiljno uzimaju navode o upotrebi hemijskog oružja.

Francuski predsjednik Fransoa Oland u nedjelju je za radio Europe 1 rekao da postoji "nekoliko elementa" koji ukazuju na upotrebu hemijskog oružja u Siriji, ali da nema konkretnog dokaza.

Psaki je rekla da SAD sarađuju s Ujedinjenim nacijama i Organizacijom za zabranu hemijskog oružja kako bi otkrili više detalja.
XS
SM
MD
LG