Dostupni linkovi

Bajden: Ukrajina ima podršku SAD



Podpredsednik SAD Džo Bajden preneo je ukrajinskim političkim vođama da njegova zemlja stoji uz Ukrajinu protiv "ponižavajućih pretnji", ali je upozorio da Kijev mora da se bori protiv raširene korupcije.

Bajden je vođama različitih političkih partija na sastanku u utorak rekao da se oni suočavaju sa istorijskom šansom da izgrade ujedinjenu Ukrajinu.

Pored toga, Bajden je poručio da su SAD spremne da pomognu Ukrajini da postane energetski nezavisna umesto da mora da se oslanja na snabdevanje energijom iz Rusije.

Podpredsednik SAD u ponedeljak je počeo dvodnevnu posetu Ukrajini, kako bi pokazao posvećenost SAD toj zemlji i podstakao hitno sporovođenje međunarodnog sporazuma čiji je cilj ublažavanje tenzija u toj zemlji.


Zamenica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Viktorija Nuland rekla je za CNN da su SAD izdvojile pet milijardi dolara za podršku demokratiji u Ukrajini od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Portparolka Stejt departmenta Džen Psaki izjavila je da bi u narednim danima mogla biti donesena odluka o novim sankcijama protiv Rusije ukoliko Moskva ne preduzme korake u primeni sporazuma iz Ženeve o smirivanju tenzija u Ukrajini.
XS
SM
MD
LG