Dostupni linkovi

Većina Japanaca podržava lov na kitove



Oko 60 odsto Japanaca podržava lov na kitove uprokos zabrani Međunarodnog suda pravde, pokazuje anketa objavljena danas u listu Asahi Šimbun

Japanska vlada je primila k znanju ovu odluku suda i navela da će okončati svoj program lova na kitove na Antarktiku, ali da priprema drugi program koji je u skladu s međunarodnim propisima po kojima je izuzetno dozvoljen lov za naučne i nekomercijalne svrhe.

Japan je takođe ukazao da će nastaviti da lovi kitove na drugim mestima, na primer u severozapadnom Pacifiku.

Na pitanje da li jedu meso od kitova, samo njih 14 odsto je odgovorilo potvrdno, njih 48 odsto je reklo da su ga jeli, ali davno, a njih 37 odsto da ga nikad nisu jeli.

Kako navodi agencija Frans pres, kontradiktornost toga što veliki broj onih koji kažu da ne jedu kitove podržavaju njihov lov može možda da se objasni time što se ta aktivnost smatra elementom japanske kulture. Za neke Japance zabraniti tu praksu znači ugroziti staru kulinarsku japansku tradiciju.

"Naša zemlja će se čvrsto držati svoje osnovne politike lova na kitove radi istraživanja, uz poštovanje međunarodnog prava", rekao je prošlog petka ministar za ribolov Jošimasa Hajaši, i dodao da je cilj da se nastavi komercijalni lov na kitove kada se ustanove propisi zasnovani na osnovu istraživanja.
XS
SM
MD
LG