Dostupni linkovi

Ambasada SAD poziva Skupštinu Kosova da osnuje sud za ratne zločine



Ambasada SAD u Prištini je saopštila da je ohrabrena današnjim usvajanjem zakona o ratifikaciji razmene pisama između predsednice Kosova Atifete Jahjage i baronice Ketrin Ešton, visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost.

„Ovom odlukom je Vlada Kosova jasno stavila dugoročne interese Kosova ispred kratkoročnih političkih razloga“, ističe američka ambasada i dodaje da sada apeluje na poslanike Skupštine Kosova da održe ovaj momenat usvajanjem odluke o formiranju kosovskog suda koji će se baviti ozbiljnim navodima iz izveštaja Saveta Evrope iz 2010. godine.

„Svet pažljivo posmatra kako bi video da li je Kosovo posvećeno jednom sudskom postupku koji može nepristrasno da konačno razreši te navode. Kako bi krenulo napred, Kosovo mora da se suoči sa ovim navodima. Ukoliko ovaj sud ne bi bio formiran, to bi dovelo do toga da druga međunarodna tela razmotre ove tvrdnje. To bi nanelo neizmernu šteti imidžu Kosova i njegovim evro-atlantskim ambicijama“, saopštava američka ambasada ističući da shvata da je ovo osetljivo pitanje za Kosovo.

„Međutim, ovo je istraga koja se fokusira na pojedince, i ni u kom slučaju nije osuda kolektivnih napora Kosova za oslobođenje. Osnivanje ovog suda predstavlja najbolju opciju da se ovo poglavlje kosovske istorije zatvori“, zaključuje se u saopštenju američke ambasade u Prištini uz izražavanje spremnosti da podrži Kosovo u naporima ka ispunjenju ovog suštinskog zadatka.
XS
SM
MD
LG