Dostupni linkovi

Bajden: Ukrajina neće biti sama



Potpredsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) obećao je podršku Ukrajini koja se “bori za svoju budućnost”.

On je na konferenciji za novinare u Kijevu za ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom istakao da predstoji težak put, ali da Ukrajinci “neće ići njime sami”.

Bajden je ukazao “da ima onih koji žele da pocepaju Ukrajinu”, ali ona jeste i mora ostati jedinstvna zemlja, ističući da SAD nikada neće priznati rusku aneksiju Krima.

On je takođe kazao da je trenutak da Rusija ispuni svoja obećanja iz prošlonedeljnog ženevskog sporazuma za okončanje krize u istočnoj Ukrajini.

“Nećemo dozvoliti da se taj process razvuče unedogled”, istakao je Bajden.

“Nijedna država ne bi trebalo da preti svojim susedima grupisanjem trupa na njihovim granicama. Pozivamo Rusiju da povuče svoje snage. Jasno smo predočili da će dodatno provokativno ponašanje Rusije rezultirati većom cenom i izolacijom”, ukazao je američki potpredsednik.

Ukrajinski premijer Jacenjuk je rekao da se sledećeg meseca moraju održati predsednički izbori, jer je potreban legitiman šef države, dodajući da Rusija ne želi takav scenario.

“Tražimo da naši ruski susedi odmah povuku svoje specijalne snage iz istočne Ukrajine, uklone armiju sa Krima i tako zatvore sramnu stranicu okupacije nezavisne Ukrajine”.
XS
SM
MD
LG