Dostupni linkovi

EU pozdravlja odluku Vlade Kosova o sudu za ratne zločine i Euleksu



Specijalni predstavnik EU Samuel Žbogar i države članice EU zastupljene na Kosovu pozdravili su današnju odluku Vlade Kosova da odobri nacrt zakona o ratifikaciji razmene pisama između predsednice Jahjage i visoke predstavnice EU, baronese Ešton.

„Pozivamo poslanike Skupštine da usvoje ovaj zakon kojim će se podržati tranzicija mandata EULEX-a i kojim će se formirati specijalni sud za rešavanje navoda protiv konkretnih pojedinaca koji možda jesu a možda i nisu počinili ozbiljne zločine“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će ratifikacija razmene pisama ojačati vladavinu zakona na Kosovu i ojačaće njegov međunarodni imidž tako što će Kosovo pokazati da nema ništa da krije u vezi sa navodima Izveštaja Saveta Evrope 2011. godine.

„EU prepoznaje da je ovo osetljiva i teška odluka. Istovremeno, mi snažno verujemo da je takvu odluku potrebno doneti kako bi se uredio put za bolju, evropsku budućnost Kosova i njegovih građana“.

I ambasada SAD u Prištini pozdravila je odluku Vlade Kosova o upućivanju Skupštini na uskvajanje predloga zakona o produžetku mandata Euleksa, u kome je predviđeno i
osnivanje specijalnog suda za ratne zločine.
XS
SM
MD
LG