Dostupni linkovi

Grčka: Samoubistva zbog krize



Mere štednje u Grčkoj dovele su do porasta broja samoubistava među muškarcima, rezultati su najnovijeg istraživanja Univerziteta u Portsmutu u Britaniji.

Jedan od autora istraživanja Nikolaos Antonakakis rekao je da se u periodu između 2009. i 2010. godine ubila 551 muška osoba "isključivo zbog mera štednje".

Istraživači navode da nije primećen povećan broj samoubistava među ženama.

U istraživanju se navodi da muškarci u dobi između 45 i 89 godina predstavljaju starosnu grupu koja je najranjivija na teške ekonomske uslove: mere štednje dovele su do smanjenja njihovih plata i penzija i povećale stopu samoubistava.

"Zvaničnici koji kroje državnu politiku i zdravstvene službe treba da se pozabave ovim pitanjem. Kada se govori o merama štednje, uvek se postavlja pitanje o njihovom uticaju na društveni bruto proizvod, a nikada se ne govori o posledicama po zdravlje ljudi", rekao je Antonakakis.

Autori ovog istraživanja pozvali su lidere evrozone da pokušaju da stimulišu ekonomije pritisnute dugovima i da eliminišu negativne posledice fiskalne konsolidacije i mera štednje, prenosi Bi-Bi-Si.

Grčka je od 2010. godine u okviru mera štednje uvela velike "rezove" u oblasti zdravstva, obrazovanja i državnih službi, te višestruko smanjila plate i penzije.
XS
SM
MD
LG