Dostupni linkovi

Izrael bombarduje Gazu nakon pronalaska tijela trojice tinejdžera


Izraelska vojska je bombardovala blizu 40 lokacija u pojasu Gaze nakon što su pronađena tijela trojice izraelskih tinejdžera za koje vjeruju kako su ih oteli, a potom ubili pripadnici Hamasa.

Gađane su uglavnom lokacije koje pripadaju Hamasu. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ranije je kazao da za smrt trojice mladića smatra odgovornim Hamas te da će "Hamas platiti" za to.

Ubrzo je uslijedio i Hamasov odgovor na Netanyahuove prijetnje.

Hamas je upozorio da će ukoliko dođe do sukoba u pojasu Gaze, a koji su podstaknuti smrću trojice izraelskih tinejdžera, Izrael također platiti, preciznije da će se "otvoriti vrata pakla".

"Netanyahu bi trebao znati da se Hamas ne plaši prijetnji, a ako će ratovati protiv Gaze, za njega će se otvoriti vrata pakla", izjavio je Sami Abu Zuhri, glasnogovornik Hamasa.

Napadi koji su izvedeni na palestinska područja traju od nedjelje navečer, a bilo ih je više od 30.

Prema izvještajima izraelske vojske, njihove trupe su ušle i u palestinski grad Halhul gdje su pronađena tijela tri oteta tinejdžera.

Tijela Eyala Yifraha (19), Gilada Shaara (16) i Naftalia Fraenkela (16) su pronađena jučer. Oni su nestali 12. juna kada su stopirali na putu za kući u blizini grada Hebrona na Zapadnoj obali.

Izraelska strana je saopćila da odgovornima za smrt dječaka smatra dvojicu pripadnika Hamasa Marvana Kavasmeha i Amera Abu Aišeha te da traje potraga za njima.

Tokom sinoćnjih napada izraelske vojske na Gazu najmanje četiri Palestinca su ranjena.

Nakon toga palestinski zvaničnici su zbog učestalih zračnih napada uložili žalbu Savjetu bezbjendosti Ujedinjenih nacija.

XS
SM
MD
LG