Dostupni linkovi

Marku Đuriću zabranjen ulazak na Kosovo


Direktoru Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije, Marku Đuriću, kosovska policija je danas na prelazu Jarinje zabranila ulazak u tu državu.

Djurić je danas u Banjskoj trebao da položi kamen-temeljac za zgradu sa 12 stanova, površine od po 41 kvadrata, koju finansira Kancelarija za Kosovo.

Djurić je trebalo da posjeti Zvečan, Rudasko-metalurški kombinat Trepča, gdje je trebalo da se susretne sa rukovodstvom kombinata i na kraju posjete Kosovu razgovara i sa predstavnicima Srba sa sjevera Kosova.

Đurić je ocijenio da se radi o flagrantnom kršenju sporazuma, nepošovanju dogovora o slobodi kretanja i kršenju svih principa koji su dogovoreni u vezi sa tim.

"To neće bojim se ostati bez posljedica i sasvim sigurno neće omesti institucije Srbije u normalnom funkcionisanju, ali se isto tako bojim da je to loš signal kada je riječ o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", rekao je Đurić na prijelazu Jarinje.

"Zbog toga", dodao je on, "apelujem na međunarodnu zajednicu da pomogne u prevazilaženju problema, naša želja je da se ne stvaraju dotane tenzije, da se problemi rješavaju kroz dijalog".

"Niko nas neće spriječiti i zaustavljati u normalnom obavljanju našeg posla", naglasio je Djurić, a upitan šta je razlog za njegovo zaustavljanje na Jarinju rekao je da je dobio "sramno obrazloženje" od policije da je iz Prištine stigla zabrana.

Djurić se nakon kraćeg zadržavanja na preijlazu koji se nalazi nadomak Raške vratio nazad.

XS
SM
MD
LG