Dostupni linkovi

Protiv Sarkozija i zvanično pokrenuta istraga



Nakon što je jučer ujutro odveden u pritvor radi ispitivanja zbog sumnje da ga je mreža informatora izvještavala o toku odvojene istrage navodnih nepravilnosti u njegovoj izbornoj kampanji 2007., danas je bivšem francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyu određena i formalna istraga.

Osumnjičenici u kaznenim procesima, prema francuskom zakonu, mogu biti zadržani u pritvoru do 48 sati, a potom moraju biti ili optuženi ili pušteni na slobodu. Formalno pokretanje istrage ukazuje na "ozbiljne i dosljedne dokaze".

To je prvi put u modernoj francuskoj historiji da je jedan bivši predsjednik države zadržan u pritvoru radi ispitivanja i da je nad njim započela formalna istraga.

Sarkozy je u utorak rano ujutro doveden na ispitivanje u Nanterre, zapadno od Pariza, gdje su uredi istražitelja zbog ispitivanja u istrazi o potencijalnom trgovanju utjecajem, a nakon što je u ponedjeljak ispitan njegov advokat.

Istraga o tome, je li koristio svoj uticaj kako bi dobio informacije o odvojenoj istrazi navoda da je bivši libijski čelnik Moamer Gadafi finansirao njegovu predizbornu kampanju 2007., pokrenuta je u februaru.

XS
SM
MD
LG