Dostupni linkovi

Oland: Sarkozi nevin dok se ne kaže suprotno


Predsednik Francuske Fransoa Oland rekao je danas da je njegov prethodnik, Nikola Sarkozi, nevin sve dok se ne dokaže suprotno.

Oland je, na sastanku kabineta, insistirao na "nezavisnosti sudstva i na pretpostavci nevinosti", izjavio je portparol francuske vlade Stefan Le Fol, prenela je agencija AFP.

Protiv Sarkozija (59) jutros je pokrenuta zvanična istraga u Parizu zbog sumnje da je "trgovao uticajem", kao i zbog "skrivanja kršenja profesionalne tajne" i "korupcije" u vezi sa sudskim procesom zbog neregularnog finansiranja njegove predsedničke kampanje 2007.

Sudija je odluku o pokretanju istrage doneo rano jutros, posle 15 sati ispitivanja Sarkozija, što je prvi slučaj da se bivši francuski šef države odvede u pritvor radi krivične istrage.

Sarkozi, međutim, ostaje na slobodi i za sada nije podvrgnut nikakvoj sudskoj kontroli.

Ukoliko Sarkozi bude osuđen za "trgovinu uticajem", preti mu pet godina zatvora i kazna od 500.000 evra, a optužba za "aktivnu korupciju" bi mogla da mu donese kaznu u trajanju do 10 godina zatvora.

U slučaju da bude osuđen, Sarkoziju bi takođe, prema francuskom zakonu, mogla da bude izrečena i dodatna kazna koja predviđa zabranu obavljanja javne dužnosti ili profesije ili, pak, isključenje sa izbornih lista na ograničeni period.

XS
SM
MD
LG