Dostupni linkovi

Beograd:Tužilac traži 8 godina za Subotića


Tužilac za organizovani kriminal u Srbiji je na kraju suđenja za šverc cigareta zatražio kaznu od osam godina zatvora i oduzimanje 50 miliona maraka i 6 miliona dolara od Stanka Subotića.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u završnoj riječi zatražilo i zatvorske kazne od pet godina za Mihalja Kertesa, šest godina za Stevana Banovića, pet za Nikolu Miloševića, a za ostale optužene od dvije do dvije i po godine.

Tužilac je zatražio da sud kao otežavajuće okolnosti uzme to što su za ostvarivanje ostvarivanje imovinske koristi optuženi "pribjegavali nasilju, pokazali visok stepen bezobzirnosti, a motiv im je bilo velika protivpravna korist u trenucima u kojima je država bila u teškoj situaciji.

Osim oduzimanja imovine Subotiću, tužilac je zatražio oduzimanje Banoviću 600.000 nekadašnjih njemačkih maraka.

Tužilaštvo smatra da je i tokom ponovljenog sudjenja dokazalo krivicu optuženih i navode svoje optužnice da su Subotić i ostali optuženi švercom cigareta tokom devedestetih oštetili budžet Srbije za 28 miliona eura i šest miliona američkih dolara.

Odbrana Subotića, koji je ukinutom pravostepenom presudom bio osuđen na šest godina zatvora, predložila je sudu da mu izrekne oslobađajuću presudu jer nema dokaza da je počinio bilo koje krivično djelo, kao i da je odbrana podnijela dokumentaciju koja to potvrdjuje.

Subotiću je 17. juna 2013. godine počelo ponovljeno suđenje u odsustvu po optužnici da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizickim licima.

Subotić se predao mjesec dana nakon početka ponovljenog suđenja, pošto je prethodno ukinuta potjernica za njim i pošto je mjera pritvora zamijenjena uplatom jemstva od 538.000 eura.

Suđenje je ponovljeno po odluci Apelacionog suda da se ukine prvostepena presuda kojom je Subotić bio osuđen na šest godina zatvora zbog zloupotreba službenog položaja.

XS
SM
MD
LG