Dostupni linkovi

Virus ebole hara zapadnom Afrikom


Zdravstveni dužnosnik UN-a naglasio je da je situacija u zapadnoj Africi prerasla u najgoru u historiji borbe protiv ebole, te kako će zasigurno potrajati još nekoliko mjeseci.

Veliki broj nepoznatih slučajeva oboljelih od ebole u Siera Leoneu i okolnim zemljama, mogao bi ozbiljno ugroziti čitavo stanovništvo zapadne Afrike, napomenuli su liječnici okupljeni u The Lancetu, ističući probleme s kojima se bore siromašne afričke zemlje.

Riječ je o siromašnim zemljama s gotovo nikakvim nivoom zdravstvene zaštite. Smrtunosni virus Ebola se ovaj puta pojavila na granici Liberije, Gvineje i Sierra Leonea, piše AFP.

Najgora je situacija u Siera Leoneu, jednoj od najsiromašnijih zemalja na svijetu, koja pati od hroničnog nedostatka liječnika, kao i aparature za prepoznavanje bolesti, te njezino liječenje. Nedostaju i zaštitna odjela za liječnike, zbog čega ova virusna bolest svakog dana uzima brojne žrtve.

"Većina oboljelih od ebole ne prima medicinsku terapiju iz razloga što se oboljeli i njihove obitelji odlučuju na samostalno liječenje, bez ikakvog savjetovanja s liječnicima", rekao je UN-ov dužnosnik na skupu.

XS
SM
MD
LG