Dostupni linkovi

Sindikat medicinskih sestara Hrvatske: Situacija u zdravstvu katastrofalna


Predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara (HSSMS-MT) Anica Prašnjak ocijenila je da je situacija u zdravstvu katastrofalna. U sustavu nedostaje 12.000 medicinskih sestara i tehničara dok ih je istodobno 3.224 na Zavodu za zapošljavanje.

Medicinske sestre zadužene su da rade poslove za koje nisu osposobljene, naglasila je Prašnjak.

“Medicinske sestre moraju obračunavati plaće, pritisak na njih vrše poslodavci. To nije izoliran slučaj, to se događa diljem Hrvatske. Nalozi su uglavnom usmeni, no imamo i pismenih zapisa”, izjavila je u Dnevniku 3 Anica Prašnjak.

O nedostatku sestara dodala je još i sljedeće: “Ministarstvo i Vlada se trebaju zabrinuti, toliko sestara nedostaje, a s druge strane toliko ih je na burzi. Medicinske sestre su odgovorne za život i zdravlje bolesnika, no kad ih treba platiti - novca nema!”

U Ministarstvu zdravlja, pak, kažu da se u ovom trenutku ne može govoriti o povećanju plaća “jer imamo određene stvari o kojima moramo razgovarati sa socijalnim partnerima u vezi Granskog kolektivnog ugovora”.

“Ali, postoji pregršt drugih mjera o kojima razgovaramo s jedinicama lokalne samouprave i poslovnim bankama, da se napravi drukčije vrednovanje stambenog pitanja ili kreditnog zaduženja. Riječ je o 76.000 zaposlenih u zdravstvu i o ekonomskoj snazi koja u pregovorima s poslovnim bankama može dobiti značajnija prava za naše djelatnike no što ih imaju danas”, kažu u ministarstvu.

XS
SM
MD
LG