Dostupni linkovi

FHP: Slučaj braće Bitići dokaz da je pravda u Srbiji selektivna


Fond za humanitarno pravo saopštio je da se na dan kada se navršava 15 godina od ubistva trojice braće Bitići, odgovorni za taj zločin još nisu privedeni pravdi.

Kako je ocenio FHP, neuspeh institucija u kažnjavanju tog zločina ukazuje da je pravda u Srbiji selektivna, a da su odgovorni za ta ubistva iznad zakona, prenosi Beta.

"Ubistvo Mehmeta, Iljija i Agrona Bitićija, predmet je istražnih radnji Tužilaštva za ratne zločine i MUP-a već deset godina. Kontinuitet neuspeha u rasvetljavanju ovog slučaja ukazuje da su u Srbiji počinioci zločina iz devedesetih još uvek jači od institucija i vladavine prava", piše u saopštenju Fonda.

Tužilaštvo za ratne zloccine (TRZ) je 23. avgusta 2006. godine podiglo optužnicu protiv bivših pripadnika 124. interventne brigade Posebnih jedinica policije, Sretena Popovića i Miloša Stojanovića, zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika.

Okružni sud u Beogradu je u septembru 2009. godine doneo presudu kojom je okrivljene, u nedostatku dokaza, oslobodio od optužbe.

Po žalbi tužilaštva, Apelacioni sud u Beogradu je 1. novembra 2010. godine ukinuo presudu i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovni postupak tokom koga je Viši sud u Beogradu je 2012. godine, doneo još jednu oslobađajuću presudu, koju je u januaru 2013. godine Apelacioni sud potvrdio.

XS
SM
MD
LG