Dostupni linkovi

Gruveski: Svako ima pravo na protest, ali miran


Premijer Makedonije Nikola Gruevski izjavio je danas da je pravo na protest demokratsko pravo svakog građanina, ali je dodao da nasilje neće biti tolerisano, objavljeno je na sajtu Netpres.

Povodom prošlonedeljnog protesta zbog presude na doživotni zatvor šestorici makedonskih Albanaca za ubistvo pet makedonskih mladića 2012, Gruevski je danas rekao da Ministarstvo unutrašnjih poslova "profesionalno obavlja svoj posao" i da "neće dozvoliti da situacija eskalira".

"Niko ne može zabraniti mirne proteste, to je demokratsko pravo svakog građanina, ali protesti poremećeni nasiljem neće biti tolerisani", rekao je Gruevski.

Gruevski je ocenio da protesti zbog presude za ubistvo makedonskih mladića "nemaju političku pozadinu, ali da ih pokreću grupe ili organizacije koje rade protiv interesa države", navodi Netpres.

Na demonstracijama u centru Skoplja prošlog petka okupilo se oko 2.000 Albanaca, a u sukobima je povređeno 20 policajaca i nekoliko demonstranata.

Nekoliko portala na albanskom jeziku najavilo je da će protesti biti nastaljeni danas u Skoplju i još nekoliko gradova, a poziv je objavljen preko društvenih mreža bez navođenja organizatora.

XS
SM
MD
LG