Dostupni linkovi

Hamnei objavio zahjeve za nuklerne pregovore


Vrhovni vjerski lider Irana, ajatolah Ali Hamnei rekao je da će Teheranu biti potrebno 190.000 centrifuga za obogaćivanje uranijuma, 19 puta više od smanjena koje traže SAD.

"Naši stručnjaci kažu da nam je potrebno 190.000 centrifuga. Možda ne sada, ali biće potrebne za dve ili pet godina. To je neosporna potreba naše zemlje", rekao je Hamenei, naglašavajući da to mora biti obezbijeđeno, iako SAD žele da Iran prihvati smanjenje kapaciteta na 10.000 centrifuga.

Iran i vodeće svjetske sile grupa 5 +1 (Britanija , Kina , Francuska , Rusija, SAD + Njemačka )pokušavaju da u pregovorima u Beču postignu dogovor o spornom iranskom nuklearnom programu.

Obogaćivanje uranijuma jedna je od glavnih spornih tačaka iranskog nuklearnog programa, o kojem ta zemlja pregovora sa Grupom Pet plus jedan.

Zapad strahuje da Iran dio njegovog nuklearnog programa priprema za proizvodnju atomskog oružja, što Teheran odlučno odbacuje.

Nova runda pregovora velikih sila i Irana počela je prošle sedmice u Beču, kao "istorijska šansa" i ključni trenutak za rješavanje jednog od najvažnijh problema svijeta.

Ukoliko dogovor bude postignut, Iran bi pružio garancije da ne pokušava da proizvede nuklearno oružje, a zauzvrat će biti ukinute međunarodne sankcije zbog kojih ta zemlja gubi velike prihode, prije svega od nafte.

XS
SM
MD
LG