Dostupni linkovi

Srbija:NVO traže Dan sjećanja na Srebrenicu


Više NVO uputilo otvoreno pismo predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću u kome se traži da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Kako je navedeno u pismu, organizacije će, takodje, povodom 19. godišnjice genocida u Srebrenici ispred Predsjedništva Srbije organizovati, kao i prethodnih godina, protestnu akciju "11.jul - Dan sjećanja na genocid u Srebrenici" pozivajući institucije kojima je upućeno pismo da im se pridruže.

"Dan sjećanja na genocid u Srebrenici - proglasite! predstavlja višegodišnju kampanju koju su pokrenuli Centar za kulturnu dekontaminaciju, Fond za humanitarno pravo, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava i Žene u crnom, februara 2009 godine, nakon što je 15. januara 2009. Evropski parlament usvojio Rezoluciju o 11. julu, kao Danu sećanja na genocid u Srebrenici", navedeno je u otvorenom pismu tih organizacija.

U pismu se podsjeća da je zbog važnost suočavanja sa prošlošću za proces evropskih integracija država Zapadnog Balkana, Evropski parlament apelovao da i oni podrže rezoluciju i proglase 11. jul danom sjećanja na genocid u Srebrenici i na dostojan način obilježe godišnjicu ovog zločina.

XS
SM
MD
LG