Dostupni linkovi

Biciklisti na putu ka Srebrenici napadnuti u Valjevu


Aktivisti i aktivistkinje nevladine organizacije Žene u crnom i biciklisti koji su iz Beograda krenuli put Srebrenice napadnuti su u Valjevu, kada su se na glavnom gradskom trgu okupili u znak sećanja na žrtve srebreničkog genocida. U napadu velike grupe ljudi, koji su uz psovke i uvrede, probili kordon policije i nasrnuli na učesnike povređeni su Staša Zajović, Ljiljana Radovanović, Miloš Urošević i Dejan Gašić.

Prema rečima Staše Zajović iz Žena u crnom, grupa ljudi koja se okupila na mestu gde se održavao skup najpre je počela da dobacuje, vređa i gađa nevladine aktiviste i aktivistkinje različitim predmetima.

„Zatim je njihov broj počeo da se povećava. Povećavao se broj muškaraca koji su bili izuzetno agresivni i nasilni, uz niz groznih pretnji. Istovremeno se povećavao i broj policije. U jednom trenutku, oni su probili jak kordon i počeli napad na nas. Ja sam pala na lakat, udarila sam glavom, Ljiljanu su napali, Milošu su sve pocepali, ostao je krvav, a povređen je još jedan aktivista biciklista Dejan Gašić. Nakon toga nastao je metež i užasno vređanje nas, a policija je jedva uspevala da nas zaštiti“, rekla je za RSE Staša Zajović.

Ona navodi da su okupljeni imali različita obeležja poput „četnici Valjeva“, a nekoliko njih nosilo je majice sa likom Ratka Mladića. Policija je na kraju uspela da evakuiše nevladine aktiviste u hotel u kom su biciklisti planirali da prespavaju kako bi u sredu nastavili put ka Srebrenici.

„Mi iz Žena u crnom ćemo se zajedno evakuisati za Beograd, a onda ćemo nastaviti sve naše aktivnosti vezane ze godišnjicu genocida, jer nam je bitno da ostvarimo naš cilj. I grupa mirovnog biciklizma nastavlja svoj put uz izmenjenu trasu“, navodi Staša Zajović.

Dodaje i da je policija od njih uzela izjave, a da će oni podneti krivičnu prijavu uz, kako kaže, nadu da neće biti u prazno kao i svih prethodnih godina.

XS
SM
MD
LG