Dostupni linkovi

Libija: Blokirana luka Brega


Demonstranti su u subotu zatvorili naftnu luku Brega na istoku Libije, saopštila je Nacionalna naftna kompanija (NOC), samo nekoliko dana nakon što je Tripoli proslavio ponovno otvaranje luka poslije skoro jednogodišnje blokade.

Portparol NOC-a Muhamed el Harari izjavio je da će naftna kompanija "Sirte" morati da obustavi svoju proizvodnju od 43.000 barela dnevno, ukoliko se protest radnika obezbjeđenja nastavi.

Harari nije znao koje zahtjeve su radnici iznijeli. Prema njegovim riječima, luka Brega se koristila za izvoz nafte, ali se, u posljednje vrijeme, odatle uglavnom snabdijeva rafinerija nafte Zavija na zapadu Libije.

Tokom prošle sedmice zvanični Tripoli uspio je da pregovorima okonča protest kojim je bilo blokirano naftno polje El šarara na jugozapadu Libije. Pobunjenička grupacija takođe se saglasila da ponovo pokrene luke Ras Lanuf i Es Sider, nad kojima su preuzeli kontrolu prije skoro godinu dana.

Demonstranti u Bregi su članovi grupacije "Radnika obezbeđenja naftnih postrojenja" (PFG), koju uglavnom čine bivši pripadnici milicija, koji su pomagali u svrgavanju Moamera Gadafija 2011. godine.

XS
SM
MD
LG