Dostupni linkovi

Lideri regiona i Angela Merkel danas u Dubrovniku


Predsednici država Jugoistočne Evrope sastaju se danas u Kneževom dvoru u Dubrovniku na godišnjem sastanku na kojem će učestvovati i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Reč je o nastavku dijaloga lidera regiona, u okviru procesa Brdo-Brioni, koji su inicirali predsednici Hrvatske i Slovenije Ivo Josipović i Borut Pahor, da bi se ojačala regionalna saradnja.

Uz predsednike Hrvatske i Slovenije, na današnjem skupu u Dubrovniku,
na kojem neće biti državnih obeležja, učestvovaće i predsednici Srbije Tomislav Nikolić, Albanije Bujar Nishani, Crne Gore Filip Vujanović, Kosova Atifete Jahjaga, Makedonije Đorđe Ivanov, kao i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović.

Teme ovogodišnjeg sastanka su politička situacija i odnosi u regionu, nastavak politike proširenja EU, infrastrukturni projekti s naglaskom na završetak Jadransko-jonskog autoputa i železnički koridor Minhen-Istanbul, kao i energetska politika.

Očekuje se, kako je najavljeno u Zagrebu, da će lideri regiona i ovog puta naglasak staviti na potrebu konačne konsolidacije evropskog prostora, a od nemačke kancelarke da ukaže na važnost regionalne saradnje, na kojoj počiva i EU.

XS
SM
MD
LG