Dostupni linkovi

U Beogradu protest sindikata


Dva reprerezentativna sindikata - Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" danas će u centru Beograda početi protest protiv izmjena Zakona o radu i Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare predsjednik SSSS Ljubisav Orbović je rekao da iza sindikata ne stoji nijedna politička partija, već da je riječ isključivo o borbi za prava radnika i sindikalna prava koji su ugroženi izmjenama dva zakona.

Orbović je rekao da ne može da shvati najave vladajuće stranke o organizvanju kontramitinga na sindikalne proteste, slanju policije da kontroliše po firmama ko će protestovati, kao ni "bljuvotine po medijama" o sindikalnim vođama.

Predsdnik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak je, povodom prijetnji Vlade Srbije i najava kontramitinga, rekao da će sindikati na sve pritiske "odgovoriti dvostruko".

Istakao je da su od Američke privredne komore i šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta zatražili da upozore premijera Vučića da se "ne igra" zapaljivim izjavama i prijetnjama.

Čanak je ocijenio da se izmjene Zakona o radu "donose hajdučki" i najavio da će se sindikati protiv toga "boriti do posljednjeg": "Bijemo se dok nas ima. Ukoliko budu prljavi, uzvratićemo istom mjerom".

Dva reprezetatnivna sindikata će danas na Trgu Nikole Pašića, ispred Doma sindikata, postaviti šatore, razgovarati s građanima i prikupljati potpise za zahtjev Skupštini Srbije da ne usvaja izmjene zakona o radu i o PIO.

XS
SM
MD
LG