Dostupni linkovi

Podignuta optužnica za ratne zločine u Šekovićima


Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Vlačić Blagoja (1970.), koji se tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u Šekovićima.

Optužnica je podignuta protiv Vlačić Blagoja, rođenog 16.04.1970. godine u Živinicama, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, kao pripadnik jedinice Vojne policije pri Birčanskoj brigadi VRS, na području općine Šekovići, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

U optužnici se navodi da je optuženi, u mjesecu svibnju 1993. godine, došao do objekta „Lovac“ u Šekovićima, gdje su se nalazili zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti, te u namjeri da ih liši života, iz ćelija izveo trojicu zatočenika bošnjačke nacionalnosti.

Zatočenici su zbog ranijeg teškog zlostavljanja, bili značajno tjelesno oslabljeni i iscrpljeni, a nakon izvođenja iz ćelija, optuženi ih je počeo tući nogama i rukama, sve dok žrtve nisu preminule od posljedica udaraca.

Nakon toga je optuženi naredio jednom zatočeniku da njihova tijela odnese u ćelije i prijetnjom životom mu zaprijetio da nikome ne smije govoriti šta se desilo.

Nadalje, u optužnici se navodi da je optuženi mučio, premlaćivao i teško zlostavljao jednog zatočenika bošnjačke nacionalnosti, nanosio mu ozlijede nožem i urezivao krst na čelo, što je na oštećenom ostavilo trajne ožiljke, a uslijed nanesenih povreda i teškog premaćivanja, zatočenik se nije mogao kretati narednih 20-ak dana.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG