Dostupni linkovi

Nigerija: Boko Haram ubio više od 100 civila


Islamski ekstremisti iz organizacije Boko Haram ubili su više od 100 ljudi u gradu Damboa na sjeveroistoku Nigerije koji je vojska ostavila nebranjenim, rekao je u subotu predstavnik civilne odbrane.

Pripadnici Boko Harama gađali su kuće iz raketnih bacača i u njih ubacivali bombe, a potom su rafalima kosili ljude koji su pokušavali da umaknu, kažu preživjeli koji tvrde da je napad na Damboa počeo u petak u zoru i da je u međuvremenu najveći dio grada spaljen.

Jedan aktivista za ljudskih prava je rekao da su islamski ekstremisti u petak popodne otvorili vatru na ljude koji su pokušavali da sahrane poginule, pa je broj mrtvih vjerovatno mnogo veći od sto.

Prema riječima portparola jedne grupe za civilnu samozaštitu, devet sela na sjeveroistoku zemlje dalo se u bjekstvo pošto su primili pisma Boko Harama u kojima se prijeti napadom na njihove domove i zauzimanjem oblasti.

U napadnutom gradu Damboa, jedinu odbranu stanovnicima pružila je upravo ta grupa za civilnu zaštitu, čiji su pripadnici bili naoružani motkama i vatrenim oružjem kuće izrade.

Damboa je bio pod opsadom pune dvije sedmice, otkako su borci Boko Harama napali novu bazu tenkovskog bataljona koja se nalazi u predgrađu. Kako ocijenjuje AP, umjesto da bude zaštita građanima, baza je navukla gnijev ekstremista.

XS
SM
MD
LG