Dostupni linkovi

Izrael proširio kopnenu ofanzivu


Velike snage izraelske armije ušle su tokom noći u pojas Gaze, pošto je Izrael proširio kopnenu ofanzivu protiv Hamasa, 13. dana od početka sukoba.

Stanovnici tog palestinskog područja na obali Sredozemnog mora tvrde da su to bili najžešći udari iz vazduha i granatiranje otkako je sukob počeo.

Izraelska armija je navela u saopštenju da su se "dodatne snage " pridružile "naporima za borbu protiv terora" u Gazi.

Izraelska strana ističe da je kopnena operacija neophodna kako bi se uništila mreža tunela Hamasa iskopanih ispod granice s Izraelom koji se nisu mogli uništiti iz vazduha.Od početka kopnene ofanzive uništeno je 13 tunela.

Generalni sekretar UN Ban Ki- mun u nedelju će doći u Katar, gde će se sastati s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, u okviru posete regionu, čiji je cilj da pomogne Izraelcima i Palestincima da "okončaju nasilje", saopštile su UN.

Kopnena ofanziva počela je u četvrtak uveče, nakon 10 dana jakih udara iz vazduha i sa ratnih brodova koji nisu uspeli da zaustave raketiranje iz Gaze. Dva izraelska vojnika ubijena su ranije u subotu u sukobu sa palestinskim ekstremistima koji su se ubacili kroz tunel u Izrael da izvedu napad, saopštila je armija.

Portparol izraelske armije Peter Lerner rekao je da se kopnena ofanziva širi "kako bi se povratila bezbednost i stabilnost izraelskim stanovnicima".

Žitelji Gaze rekli su da su cele noći čuli eksplozije.

XS
SM
MD
LG