Dostupni linkovi

Savet bezbednosti danas o padu aviona u Ukrajini


Savet bezbednosti UN danas treba da usvoji rezoluciju u kojoj će tražiti od proruskih aktivista na istoku Ukrajine da obezbede slobodan pristup mestu gde se srušio malezijski avion s 298 putnika, navode diplomatski izvori u
sedištu UN u Njujorku.

U tekstu rezolucije koji je napisala Australija uz podršku Francuske, pozivaju se "sve zemlje i protagonisti u regionu", među kojima i Rusija, da "u potpunosti sarađuju u međunarodnoj, sveobuhvatnoj, temeljnoj i nezavisnoj istrazi" o padu aviona.

Zahteva se i da se "odmah obustave sve vojne aktivnosti, uključujući i aktivnosti naoružanih grupa (proruskih aktivista) na mestu pada aviona, kako bi se olakšala istraga".

U tekstu se "najžešće moguće osuđuje napad koji je doveo do obaranja aviona" i traži da počinioci za to snose odgovornost.

U udesu aviona, u kome su pretežno bili holandski državljani, poginulo je 28 australijskih državljana.

Rezolucija "zahteva da oružane grupe koje kontrolišu mesto nesreće, istražiteljima obezbede potpuni, neograničen i bezbedan pristup".

U tekstu se poziva da "sve zemlje i protagoniti u regionu u potpunosti sarađuju u međunarodnoj istrazi i da ulože napore kako bi se otkrili i sudski gonili krivci".

Australija je tekst rezolucije u nedelju uveče predala ostalim članicama Saveta bezbednosti na razmatranje.

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin izjavio je novinarima da tekst sadrži "određene dvosmislenosti" i da ne garantuje da će istraga biti "zaista međunarodna i nezavisna".

Savet bezbednosti UN pozvao je u petak na "potpunu, temeljnu i nezavisnu međunarodnu istragu" o padu malezijskog aviona.

SAD su jasno stavile do znanja da su proruski aktivisti odgovorni za pad i da su imali rusku podršku.

Avion "Malejža erlajnsa" s 298 ljudi je u četvrtak 17. jula, kako se veruje, oboren raketom zemlja-vazduh iznad područja gde su se protekle nedelje vodile žestoke borbe između proruskih aktivista i snaga ukrajinskih vlasti.

XS
SM
MD
LG