Dostupni linkovi

Jahjaga: Kosovo odlučno da se suoči s optužbama


Predsjednica Kosova, Atifete Jahjaga, sastala se danas u Prištini sa Clintom Williamsonom, glavnim tužiocem Specijalnog istražnog tima koji istražuje navode iz izvještaja Dicka Martija. Willimson boravi na Kosovu uoči objavljivanja rezultata istrage o navodima iz izveštaja Dicka Martija, koju je vodio dve godine.

Jahjaga je tom prilikom kazala da su kosovske institucije spremne da sarađuju sa ovim timom u predstojećem periodu, a kako bi se ojačala vladavina reda i zakona i ispunile obaveze nad međunarodnom i domaćom pravdom, navodi se u saopštenju.

Kosovska predsednica je podsetila da je Skupština Kosova podržila formiranje Specijalnog suda i da će se, prilikom konsolidacije novoizabranih institucija, sprovesti ratifikovan sporazum i izvršiti zakonske i ustavne ismene a kako bi se formirao nov sud.

Ona je izrazila posvećenost da pristup Kosova pravdi bude sveobuhvatan, te da istraga izveštaja Saveta Evrope nisu napori da se sudi kolektivna borba za slobodu, već da se istraže naovdni zločini pojedinaca.

Kosovo je odlučno da se suoči sa optužbama u kredibilnom procesu, i ispuniti će sve svoje obaveze i odgovrnosti, rkal je ona

XS
SM
MD
LG