Dostupni linkovi

Udruženje nezaposlenih u BiH: Mirni skup ispred zgrade Parlamenta FBiH


Udruženje nezaposlenih u Bosni i Hercegovini najavilo je da će danas u 12.00 sati održati mirno okupljanje ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH.

Tom prilikom uputit će apel svim zastupnicima koji će na dnevnom redu imati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima, da “napokon urade nešto korisno za građane, u svom mandatu koji je na izmaku”, saopćeno je iz Udruženja nezaposlenih.

“Svi znamo u kakvom stanju se nalaze građani Bosne i Hercegovine. Iz dana u dan svi slušamo koliko mladih ljudi je nezaposleno, koliko njih ne vidi perspektivu u ovoj zemlji i koliko ih svakim danom napušta Bosnu i Hercegovinu u potrazi za poslom i nekim boljim životom”, piše u saopćenju.

Kako se navodi, ovo mirno okupljanje je još jedan poziv onima koji sjede u poslaničkim klupama da naprave napokon, barem jedan pravi korak i podrže donošenje prijedloga Zakona o doprinosima.

“Uime svih nezaposlenih građana, mladih koji ne vide svoju perspektivu u Bosni i Hercegovini, pozvat ćemo parlamentarce da rasterete plaće radnika u proizvodnom sektoru i da na taj način utječu na povećanje domaće proizvodnje, da zaustave sivu ekonomiju i rad ‘nacrno’, da stvore uslove za nova radna mjesta onima koji sjede u svojim domovima, da ovim zakonom povećaju plaće zaposlenima, a ne da ih još više opterećuju. Stvorite nam uslove da radimo i živimo kao ravnopravni građani ovog društva, jer mi želimo posao na kojem ćemo pošteno i časno zarađivati za svoj život i život svojih porodica”, kaže se u saopćenju.

Iz Udruženja pozivaju sve one koji su nezaposleni, koji su nezadovoljni svojom plaćom i statusom, penzijama i cjelokupnim stanjem u društvu, da im se pridruže na mirnom okupljanju na kojem će se zajedno pokušati izboriti „za neku sretniju, ekonomski i socijalno sigurniju budućnost“.

XS
SM
MD
LG