Dostupni linkovi

Ukrajina pokrenula krivični postupak protiv ruskog ministra odbrane


Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov objavio je u utorak da je pokrenuo krivični postupak protiv ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i milionera Konstantina Malofejeva zbog organiziranja ilegalnih oružanih grupa koje djeluju u Ukrajini.

Te grupe, "kojima zapovijedaju ruski državljani, sistematski izvode oružane napade na državne organe vlasti, oružane jedinice, nacionalnu gardu, preduzeća i organizacije, što je izazvalo velike ljudske gubitke, uništenja i teške posljedice - stoji u pisanoj izjavi.

Ruski ministar je optužen da je organizirao "učešće nepoznatih osoba u ilegalnim oružanim grupama na ukrajinskom tlu", dok je poslovni čovjek optužen za njihovo financiranje.

Kijev sumnjiči različite ogranke ruskih oružanih snaga i posebno njihovu obavještajnu službu da pobunjenicima daju ljude i oružje, a Malofejev je poznat po finansiranju oružane grupe koju vodi "ministar obrane" samoproglašene "Narodne Republike Donjeck" Igor Strelkov.

Ukrajinski ministar tu je inicijativu pokrenuo otprilike mjesec dana nakon što je rusko istražno povjerenstvo podignulo optužnicu protiv njega zbog "organizacije i vođenja vojne operacije s namjerom ubijanja civila" na istoku zemlje od 12. aprila 2014.

Rusija je isti postupak pokrenula i protiv guvernera ukrajinske regije Dnjipropetrovsk Igora Kolomojskog i visokih funkcionera ukrajinskog ministarstva obrane, prenosi Hina.

XS
SM
MD
LG