Dostupni linkovi

Argentina: Intenzivni pregovori da bi se izbegao bankrot


Argentinski ministar ekonomije Aksel Kisilof u Njujorku vodi ključne pregovore koji bi trebalo da spreče bankrot njegove zemlje zbog nemogućnosti da otplati izdate hartije od vrednosti.

Poslednja runda razgovora sa investitorima okončana je kasno sinoć bez dogovora, a očekuje se da će razgovori uskoro biti nastavljeni.

Investitori zahtevaju da im Argentina plati 1,3 milijardi dolara za hartije od vrednosti u njihovom posedu. Sud u SAD presudio je da investitori moraju dobiti novac noćas do ponoći u slučaju da ne bude dogovora.

Investitori su američki hedž fondovi koji su otkupili argentinski dug po povoljnoj ceni u vreme velike krize u Argentini i nisu pristali na njegovo restrukturisanje, preneo je Bi-Bi-Si.

Predsednik Kristina Fernandez de Kirhner nazvala ih je lešinarima i optužila za iskorištavanje dužničkih problema Argentine za ostvarivanje velikog profita.

Ukoliko hedž fondovi dobiju svoj novac, ostali investitori, koji su ranije pristali da njihova dobit bude smanjena do 70 odsto, takođe bi mogli da zatraže pune isplate.

Argentina je poslednji put proglasila bankrot krajem 2001. godine, a građani su tada izgubili veliki deo svojih ušteđevina.

XS
SM
MD
LG