Dostupni linkovi

Tunis ne može da prihvati veliki broj izbeglica iz Libije


Tunis neće moći da prihvati masovni dolazak Libijaca ako počnu da beže od sukoba u njihovoj zemlji i spreman je da zatvori granice ako se pojača priliv
izbeglica, rekao je danas tuniski šef diplomatije.

"Ekonomska situacija u našoj zemlji je nestabilna i ne možemo da podnesemo (dolazak) stotina hiljada izbeglica" kao što je bio slučaj 2011. tokom sukoba koji je doveo do svrgavanja režima Muamera Gadafija, rekao je ministar Mongi Hamdi.

"Zatvorićemo granice ako to bude u našem nacionalnom interesu", dodao je on.

On nije dao podatke o tome koliko ljudi je do sada pobeglo iz Libije preko tuniske granice, rekavši samo da poslednjih dana granicu dnevno prelazi između 5.000 i 6.000 ljudi.

Kada je reč o egipatskim i jordanskim radnicima koji beže iz Libije Hamdi je rekao da oni mogu samo da koriste Tunis za tranzit i da je tako dogovoreno sa vlastima te dve zemlje.

Od sredine jula borbe između raznih milicija u Tripoliju, glavnom gradu Libije, pojačale su se, a kod aerodroma već nekoliko dana besni požar u skladištu goriva, izazvan sukobima. U Bengaziju, na istoku Libije takođe se vode borbe i islamističke grupe zauzele su danas glavnu vojnu bazu.

Od svrgavanja Muamera Gadafija 2011. posle osmomesečne pobune podržane od strane Zapada, libijske vlasti nisu uspele da stave pod
kontrolu desetine paravojnih grupa koje su bivši pobunjenici formirali.

XS
SM
MD
LG