Dostupni linkovi

Romi obilježavaju praznik Aliđun


Romi u subotu obilježavaju praznik Aliđun koji je za njih značajan, jer sumiraju rezultate koje su ostvarili tokom ljeta te počinju pripreme za zimu.

Predsjednik Udruženja Roma "Euro Rom" iz Tuzle Nedžad Jusić podsjeća u izjavi za Agenciju Fena da je romski narod nomadski te da zbog tradicije i načina života za njih postoje dva godišnja doba - ljeto i zima.

"Ljeto počinje 6. maja i završava 2. augusta, kada slavimo Aliđun", pojašnjava Jusić.

Navodi da se 6. maja kreće s čergom "za posao, rad, pribavljanje određenih sredstava kako bi se moglo živjeti i raditi, a 2. augusta se vraća na odredište gdje će se prezimiti".

"To je jedan vrlo važan datum za Rome. To je i porodični praznik kad se okuplja rodbina. Šestog maja ode svako na svoju stranu, a 2. augusta se okupljaju i pravi se presjek ljeta, da se vidi kakva je bila godina, da li je bila dobra, da li se zaradilo dovoljno da može biti tokom zime i da li je bilo nekih poteškoća u toku te godine", kaže Jusić.

Pojašnjava i da neke porodice, ukoliko su imale određene probleme od Đurđevdana do augusta, ako je bilo bolesno neko dijete, 2. augusta kolju kurban.

Jusić ističe da se Aliđun obilježava okupljanjem rodbine, uz gozbu, jelo, piće, što veselije i što bogatije. Uz veselje, igru i pjesmu okupljaju se rodbina i komšije i proslavlja se ljeto koje je prošlo.

XS
SM
MD
LG