Dostupni linkovi

Doživotni zatvor dvojici visokih lidera Crvenih Kmera


Tribunal za genocid u Pnom Penu osudio je danas na doživotni zatvor dvojicu najviših lidera režima Crvenih Kmera, koji su odmah po izricanju presude najavili žalbe.

Osuđeni Kije Sampan (83), bivši šef države, i Nuon Čea (88), desna ruka ozloglašenog lidera Crvenih Kmera Pola Pota, optuženi su za genocid i zločine protiv čovečnosti.

"S obzirom na težinu zločina koji su počinili, Nuon Čea i Kije Sampan ostaće u zatvoru do konačne presude jer im se sudi i po drugim optužnicama", rekao je sudija Nil Non.

Današnja presuda je prva presuda u istoriji u kojoj su osudjeni politički lideri režima Crvenih Kmera.

Tribunal u Kambodži, koji je uz podršku Ujedinjenih nacija osnovan je 2006, do sada je osudio samo jednog optuženika, direktora zatvora Crvenih Kmera Kang Kek-Ieua, koji je osudjen na doživotni zatvor 2011. godine.

Lider Crvenih Kmera i generalni sekretar Komunističke partije Kampučije Pol Pot umro je 1998. godine u bekstvu pošto je javljeno da su Crveni Kmeri pristali da ga predaju medjunarodnom sudu.

Procenjuje se da je oko 1,7 miliona ljudi umrlo od mučenja, pogubljenja, bolesti i gladi tokom brutalne vladavine Crvenih Kmera tokom 70-ih godina prošlog veka.

XS
SM
MD
LG