Dostupni linkovi

Valensa: Saterati Putina uz zid je greška


Nekadašnji predsednik Poljske Leh Valensa ocenio je da je Zapad napravio grešku kada je saterao uz zid Rusiju, što je rezultiralo sankcijama i apelovao da zapadne zemlje sednu za sto s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i
potraže kompromis.

"Saterati Putina uz zid bila je greška. Od početka je trebalo da se objašnjava i pregovara. Gospodine Putine, to se ni vama ni nama ne isplati, zato pokušajmo da ostvarimo kompromis", kazao je Valensa za poljske medije.

Legendarni vođa otpora Poljaka komunističkom režimu, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983. godine, podsetio je da je nenasilno demontiranje komunističkog režima u Poljskoj bilo moguće upravo zahvaljujući pregovorima vlasti i opozicije.

"Umesto da vičemo, trebalo bi da ubeđujemo. Putin nema šanse da pobedi zato što se svet razvija u drugom pravcu. Putin nije odgovarajući vođa za epohu globalizacije. Zakasnio je 100 godina. Platiće za to zato što će to Rusi kad tad uvideti", kazao je Valensa.

Po njegovom misljenju, sadašnje obostrane sankcije su plod toga što je Zapad saterao Putina u ćošak.

"Blagovremeno je trebalo formirati grupu mudrih ljudi iz raznih zemalja koji poznaju Rusiju. Oni bi odlučili koja zemlja ne bi nešto kupila od Rusije, koja joj ne bi nešto prodala, koja bi s nečim kasnila, a koja požurila. A sve to tiho, bez buke, ali zato solidarno", kazao je Valensa.

XS
SM
MD
LG