Dostupni linkovi

Norveška osudila pretres NVO koje finansira u Mađarskoj


Norveške vlasti su danas ocenile kao "potpuno neprihvatljiv" pretres prostorija dve nevladine organizacije (NVO) u Mađarskoj, ocenivši da je Budimpešta time
prekršila međunarodne sporazume.

"Mađarske vlasti su u ponedeljak sprovele policijsku raciju, nastavljaju da maltretiraju civilno društvo i ne pridržavaju se sporazuma koje su potpisale", rekao je norveški ministar zadužen za evropska pitanja Vidar Helgesen i dodao da je takav postupak Budimpešte "potpuno neprihvatljiv".

Mađarska policija pretresla je juče prostorije nevladinih organizacija "Okotars Foundation" i "Demnet", zaduženih za usmeravanje norveške pomoći.

Pretres je bio u okviru istrage o proneveri sredstava i nelegalnih finansijskih aktivnosti.

Vlasti u Oslu su maja obustavile pomoć Mađarskoj zbog netransparentnosti i neefikanosti upravljanja njenim sredstvima, ali je nastavila da podržava nevladine organizacije u toj zemlji.

Pre dva meseca Savet Evrope izrazio je zabrinutost zbog "žigosanja" organizacija za odbranu ljudskih prava u Mađarskoj i zatražio od
vlade desničara Viktora Orbana da obustavci kontrolu tih organizacija.

Od proleća je 58 nevladinih organizacija koje dobijaju norvešska sredstva, uključujući i ove dve, podvrgnuto kontrolama koje je pokrenula konzervativna vlada zbog sumnji da one služe da podrže političke aktivnosti u Mađarskoj.

XS
SM
MD
LG