Dostupni linkovi

Porodice traže da se ne zaboravi Medački dzep


Udruženja porodica žrtava i nestalih održala su danas parastos za stradale u operaciji Hrvatske vojske "Medački dzep".

Dragana Đukic predsednica udruženja "Suza", rekla je da se porodice
osećaju ogorčeno i zaboravljeno.

"O ovome se ne priča, 88 ljudi koji su ubijeni kao da nikada nisu postojali. Mi želimo da se ovo nikad ne zaboravi i da se ne ponovi. Od 88 žrtava još uvek se 14 lica vodi se kao nestalo, ali sve su indicije da su i oni ubijeni i mi želimo da se oni dostojno sahrane".

"Hrvatska nakon 21 godine od ove akcije i 19 godina nakon rata nije spremna da se suoči sa ovom tamnijom stranom svoje prošlosti. Ušla je u Evropsku Uniju prošle godine, a da nije rešila ove probleme. To je veliki problem Hrvatske, a samim tim i regiona", rekao je Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas".

On je istakao da je za ovo delo Haški tribunal otvorio istragu i podigao optižnice protiv tri hrvatska generala: Rahima Ademija, Mirka Norca i Janka Bobetka, kome zbog smrti optužnica nije uručena i postupak je obustavljen.

Međutim, Haški tribunal nije sudio ni Ademiju ni Norcu, jer je predmet prepušten hrvatskom pravosuđu. U tom procesu, Rahim Ademi je oslobođen, a Mirko Norac je dobio kaznu zatvora od šest godina, rekao je Štrbac.

Akcija Hrvatske vojske pod nazivom "Medački dzep" počela je 9. septembra 1993. godine. U ovoj akciji spaljena su i uništena sela Čitluk, Počitelj i Divoselo.

XS
SM
MD
LG