Dostupni linkovi

SAD: 13 godina od terorističkih napada


U Sjedinjenim Američkim Državama danas se obilježava 13 godina od terorističkih napada na NJujork i Vašington u kojima je poginulo 2.977 ljudi.

Skoro 3.000 ljudi je izgubilo život kada su dva oteta aviona udarila u "kule bliznakinje" u Njujorku, koje su se srušile, kao i prilikom udara trećeg aviona na Pentagon u Vašingtonu i pada aviona u Pensilvaniji.

Terorističke napade izršili su pripadnici terorističke mreže Al kaida.

Napadnuti su Svjetski trgovinski centar u NJujorku i centrala Pentagona u Vašingtonu, dok je u Pensilvaniji srušen četvrti putnički avion, takođe otet u sinhronizovanoj akciji Al kaide, usmjerenoj prema Bijeloj kući ili Kongresu na Kapitol hilu.

Bijela kuća je nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. godine donijela odluku da objavi rat terorizmu u svijetu.

Članovi porodica i prijatelji žrtava okupiće se danas u Njujorku na mjestu gdje su avioni, koje su teroristi oteli, udarili u "kule bliznakinje" Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku. Kao i ranijih godina biće pročitana imena svih žrtava.

Slične ceremonije biće održane danas u Vašingtonu kao i u mjestu Šenskvil u Pensilvaniji, javlja AP. U Njujorku će prvi put ove godine porodice žrtava moći da posjete muzej koji je otvoren u maju, kao i posebne prostorije posvećene ostacima neidentikovanih žrtava.

Očekuje se da će američki predsjednik Barak Obama govoriti danas u Pentagonu na privatnoj ceremoniji za porodice žrtava koje su ubijene u napadu na Ministarstvo odbrane.

XS
SM
MD
LG