Dostupni linkovi

Nakon utakmice Srbija-SAD napadnuta džamija u Prijedoru


Nakon sinoćnje finalne utakmice Svjetskog prvenstva u košarci grupa Prijedorčana, navijača reprezentacije Srbije, napala je na prijedorsku Čaršijsku džamiju.

Prije nekoliko dana nakon što je reprezentacija Srbije pobijedila u polufinalnoj utakmici grupa navijača se okupila ispred džamije, psovala i vrijeđala tamošnje bošnjačko stanovništvo, a napad se ponovio sinoć, ali još brutalniji.

Sinoć je grupa navijača marširala kroz glavnu ulicu u Prijedoru, pritom se zaustavši kod Čaršijske džamije s nacionalističkim transparentima.

Psovali su, a potom su bacali i kamenice na džamiju, usljed čega su razbijeni prozori.

Otac 20-godišnjeg Vladimira Mikanovića iz Prijedora, koji je sinoć nakon finalne košarkaške utakmice na Svjetskom prvenstvu između Srbije i SAD-a, razbio prozore na Gradskoj džamiji, danas se izvinio imamima zbog ponašanja svoga sina.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijedor Husein ef.Velić je za Klix.ba potvrdio da je Mikanovićev otac razgovarao s njim i sa imamom prijedorske džamije Omerom ef. Redžićem.

"On je dolazio, priznao je krivicu svoga sina i prema njegovim riječima, on je sina odveo u policiju. Otac počinitelja oštro osuđuje ovakav vandalski čin. To je za nas svakako pozitivan primjer", kaže Velić za Klix.ba.

Međutim, iz Medžlisa IZ Prijedor kažu kako smatraju da se na tome ne može završiti cijela priča te traže da prijedorska policija uradi svoj dio posla, što je obavezna po službenoj dužnosti.

XS
SM
MD
LG