Dostupni linkovi

Kosovska kulturna scena se predstavlja Beogradu


Festival “Miredita, dobar dan!“ u Beogradu od 18. do 21. septembra predstavlja beogradskoj javnosti kulturnu scenu Kosova.

„Želimo da ovi susreti postanu tradicija i da svake godine kroz različite umetničke forme doprinesu uspostavljanju trajnog mira i normalizaciji odnosa Srbije i Kosova“, saopštili su organizatori.

Kao inspiracija za osnivanje i realizaciju festivala poslužio je Bekim Fehmiu, albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac - simbol zajedničke prošlosti sa svim njenim izazovima, dostignućima i nerazumevanjima.

Posetioci Festivala imaće prilike da se upoznaju sa kosovskom kulturnom scenom – pozorištem, filmom, muzikom, likovnim stvaralaštvom. Pored toga, predviđene su i javne debate na kojima će se kritički preispitivati odnosi Beograda i Prištine, sa stanovišta nasleđa prošlosti, ali i prespektiva saradnje u oblasti ekonomije, trgovine, obrazovanja, sporta, civilnog sektora i svih delova društva.

Festival će, u Beogradskoj filharmoniji, svečano otvoriti Rona Nishliu, jazz pevačica iz Prištine, koju evropska publika pamti po odličnom nastupu i plasmanu na Eurosongu 2012. godine u Bakuu. Prištinsku filmsku scenu predstaviće pobednica Sundance i Sarajevo Film Festivala Blerta Zeqiri, uz prezentaciju studentskog festivala SKENA UP koji dovode mlade kosovske autore u Beograd. Beogradskoj publici će se predstaviti već proslavljeni pozorišni režiser Bekim Lumi sa predstavom “The Dealers”, kao i mlada nada prištinskog pozorišta Kalterim Balaj. Beogradska publika će moći da uživa i u kosovskoj poeziji, literaturi i drugim vidovima umetničkog stvaralaštva.

Ulaz na sve događaje biće besplatan.

XS
SM
MD
LG