Dostupni linkovi

SB UN: Ebola je globalna prijetnja


Savjet bezbjednosti UN proglasio je u četvrtak uveče epidemiju ebole u Africi "prijetnjom po međunarodni mir i bezbjednost" i od svih zemalja je zatraženo da pruže hitne resurse i pomoć u borbi sa krizom.

Savjet bezbjednosti je jednoglasno usvojio rezoluciju u kojoj poziva države da "ukinu zabrane putovanja i granične kontrole, koje su uvedene zbog epidemije ebole, jer se time doprinosi dodatnoj izalaciji ugroženih država i narušavaju njihovi napori da pruže adekvatan odgovor".

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) nešto ranije je saopštila da su najmanje 2.622 osobe preminule u najtežoj epidemiji ebole u istoriji i da je tim oboljenjem do sada zaraženo najmanje 5.335 osoba u zapadnoj Africi.

SZO u najnovijem obavještenju o epidemiji, koja je zahvatila Gvineju, Sijera Leone, Liberiju i širi se ka Nigeriji i Senegalu, navodi da nema pokazatelja da oboljenje usporava.

"Epidemija nastavlja da se širi u tri zemlje koje je ranije zahvatila - Gvineju, Liberiju i Sijera Leone", ističe se u saopštenju SZO.

U saopštenju se dodaje da je broj zaraženih u najvišem porastu u Monroviji, glavnom gradu Liberije.

XS
SM
MD
LG