Dostupni linkovi

Rumunija: Prvo suđenje za zločine komunizma


U Rumuniji je danas počelo suđenje za zločine protiv čovečnosti bivšem upravniku ozloglašenog zatvora u doba komunizma Aleksandruu Visineskuu (89).

To je prvi slučaj, od pada komunizma pre skoro 25 godina, izvođenja pred lice pravde člana uprave neke od zatvorskih ustanova, u kojima je, kako navodi AFP, između 1947. i 1989. godine bilo zatvoreno više od 600.000 disidenata.

On je izjavio da je nevin i nazvao je sebe žrtvenim jarcem pošto je, kako je rekao, samo radio svoj posao onako kako mu je bilo naloženo.

Visinesku je bio upravnik zatvora Ramniku Sarat, koji su Rumuni zvali "zatvor tišine" jer je zatvorenicima bilo zabranjeno da govore.

Tužilaštvo ga tereti da je nadgledao "režim istrebljenja" - maltretiranje zatvorenika, lišavanih medicinske nege, hrane i grejanja sa ciljem da budu uništeni.

Tokom njegove uprave, u zatvoru je umrlo najmanje 14 ljudi, a preživeli zatvorenici opisali su ga kao "zver".

Visinesku bi, ukoliko bude proglašen krivim, mogao biti osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu.

Još 35 ljudi je pod istragom zbog optužbi za slične zločine.

Međutim, mnogi Rumuni smatraju da je suđenje došlo prekasno, imajući u vidu starost optuženih i male šanse da provedu duže vreme u zatvoru.

Suđenje je, svakako, prekretnica u bivšoj komunističkoj Evropi, u kojoj su lideri optuženi za zločine uglavnom izbegli kaznu.

Bivši poljski moćnik Vojceh Jaruzelski mirno je uživao u penziji po okončanju hladnog rata, i umro je u maju ove godine, a suđenje bugarskom diktatoru Todoru Živkovu završeno je oslobađajućom presudom.

XS
SM
MD
LG