Dostupni linkovi

Snouden dobitnik nagrade Alternativni Nobel


Bivši saradnik američke obaveštajne službe Edvard Snouden dobitnik je švedske nagrade poznate kao "alternativni Nobel" zbog otkrivanja američkog globalnog prisluškivanja unutar SAD i širom sveta, saopšteno je danas u Stokholmu.

Bivši saradnik Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) nagradu deli s Alanom Rasbridžerom, glavnim i odgvornim urednikom britanskog lista Gardijan, koji je objavio niz tekstova o prisluškivanju britanske vlade na osnovu Snoudenovih dokumenata.

Ostali dobitnici "alternativnog Nobela", nagrade vredne 1,5 miliona kruna (210.000 dolara) su pakistanska aktivistkinja za ljudska prava Asma Džahingir, Bejzil Fernando iz Azijskog komiteta za ljudska prava i američki ekolog Bil Mekiben.

Direktor fondacije Ole fon Uekskul pozvao je danas sve dobitnike da 1. decembra dodju na svečano uručenje nagrade. Uekskul je izrazio sumnju da će Snouden doći na ceremoniju.

"Razgovaraćemo sa švedskom vladom i Snoudenovim advokatima o njegovom mogućem dolasku", rekao je on.

Snouden, koji je, prema nekim izvorima, imenovan za Nobelovu nagradu za mir, dobio je azil u Rusiji. Snouden se u SAD suočava sa optužbama za špijunažu jer je otkrio globalni program prisluškivanja i praćenja koji je američka nacionalna agencija za bezbednost (NSA) sprovodila u SAD i širom sveta.

Švedsku nagradu, koja nosi naziv Ispravno življenje (Right Livelihood Awards) ustanovio je 1980. godine švedsko-nemački filantrop Jakob fon Uekskul kako bi ukazao na rezultate ljudskog rada za koje je smatrao da ih Nobelova fondacija ne vrednuje.

XS
SM
MD
LG