Dostupni linkovi

Sarajevo: Preminuo Sulejman Tihić


Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić preminuo je u četvrtak uveče (25. septembar) u Sarajevu u 63. godini, nakon teške bolesti. Ovu vijest Agenciji FENA potvrdio je generalni sekretar SDA Amir Zukić, a na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu su najavili da će više informacija biti objavljeno u narednih sat vremena.

Tihić je već dugo zbog teške bolesti bio odsutan iz političkog života, a prošle godine operiran je i u Njemačkoj. Sulejman Tihić je rođen je 26. novembra 1951. godine u Bosanskom Šamcu. Član je Stranke demokratske akcije BiH od njenog osnivanja 1990. godine. Izabran je za predsjednika SDA na Trećem Kongresu stranke 2001. godine.

Na Četvrtom kongresu SDA održanom 26. maja 2005. u Sarajevu, ponovno je izabran za predsjednika Stranke, da bi na Petom kongresu SDA, održanom 26. maja 2011. u Sarajevu izabran za predsjednika Stranke, što mu je bio treći mandat. Za vrijeme rata, od maja do augusta 1992. godine, bio je zatočenik u logorima u Bosanskom Šamcu, Brčkom, Bijeljini, Batajnici i Sremskoj Mitrovici.

XS
SM
MD
LG