Dostupni linkovi

Istanbul: Koridor Turska-Kobane nerealan


Turski ministar spoljnih poslova Mevlet Čavušoglu ocenio je u nedelju da je nerealna ideja o uspostavljanju koridora za prebacivanje oružja u Kobane.

On je rekao da je potreban sveobuhvatniji pristup kako bi se porazila Islamska država koja kontroliše velike delove Sirije i Iraka.

Kurdski lideri apeluju na Tursku da uspostavi koridor do Kobanea, kako bi vojna i humanitarna pomoć mogla da stigne do grada nadomak turske teritorije.

U petak je izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stefan de Mistura apelovao na Ankaru da dozvoli "dobrovoljcima" da pređu granicu do Kobanea kako bi pomogli kurdskim borcima.

"Turska ne može da da oružje i da traži od civila da se bore protiv terorističkih grupa. Koridor nije realan. Ko će slati naoružanje danas? A pre svega, slanje civila u rat je zločin", rekao je Čavušoglu.

On je, takođe, rekao da je potrebno ukloniti uzrok ovakve situacije, što je, po njegovom mišljenju, "Asadov režim u Siriji".

Na pitanje da li će Turska poslati svoje vojnike, ministar je odgovorio da će Turska, "pod uslovom da postoji dogovorena zajednička strategija, ozbiljno razmotriti njenu realizaciju sa savezničkim i prijateljskim zemljama".

XS
SM
MD
LG