Dostupni linkovi

Kremlj: Nesuglasice Putina i Merkel oko Ukrajine


Ozbiljne nesuglasice i dalje postoje po pitanju ukrajinske krize između ruskog predsednika Vladimira Putina i nemačke kancelarke Angele Merkel, izjavio je noćas portparol Kremlja Dmitrij Peskov neposredno posle sastanka dva lidera u Milanu.

"I dalje poštoje ozbiljna razmimoilaženja oko ocene unutrašnjeg sukoba u Ukrajini kao i oko dubokih uzroka onoga što se sada tamo dešava", rekao je Peskov za ruske novinske agencije.

Putin je kasno sinoć razgovarao sa nemačkom kancelarkom u Milanu, na
margini evro-azijskog samita. Ruski predsednik doputovao je sinoć u Milano iz Beograda.

"Tokom ovog dužeg i detaljnog razgovora (dva i po sata) Putin i Merkel pažljivo su proverili sprovođenje sporazuma potpisanog u Minsku ", rekao je Peskov. Sporazum potpisan 5. septembra, uspostavio je prekid vatre na istoku Ukrajine između separatista i snaga vernih Kijevu, i redovno se krši.

Takođe na margini ovog samita ruski predsednik trebalo bi da se sastane sa svojim ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom, koji optužuje Moskvu da podržava separatiste na istoku Ukrajine. Ovo će biti njihov prvi sastanak od kraja avgusta.

Njihov susret održaće se u prisustvu više evropskih zvaničnika među kojima će biti i Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland, britanski premijer Dejvid Kameron, italijanski premijer Mateo Renci i vođe Evropske unije Žoze Manuel Barozo i Herman van Rompej.

Nemačka kancelarka već je sinoć razgovarala sa Porošenkom kada su
njih dvoje izrazili žaljenje zato što više tačaka sporazuma iz Minska nije sprovedeno iako su ih obe strane prihvatile, prema navodima jednog izvora bliskom ukrajinskoj vladi.

XS
SM
MD
LG