Dostupni linkovi

Advokati u Srbiji će nastaviti štrajk


Advokati u Srbiji će nastaviti štrajk, nakon što su odbili ponudu Ministarstva pravde, za koju kažu da ne predstavlja suštinsku promjenu Zakona o javnom bilježništvu.

Nakon višečasovne rasprave Upravnog odbora Advokatske komore Srbije o predlogu Ministarstva odlučeno je da se ne okonča štrajk i da se nastavi potpuna obustava rada do ispunjenja uslova.

Predsjednik AKS Dragoljub Đorđević rekao je na konferenciji za novinare da je nakon dugotrajnih pregovora Upravni odbor AKS odlučio da se prijedlog resornog ministarstva odbije jer, kako je naveo, nije na korist građana, vladavine prava i zaštite ljudskih prava.

Ponuda se, dodao je, odbijena jer ona nije neki napredak u pregovorima

Đorđević je podsjetio da je advokatura prije dvadesetak dana poslala Ministarstvu prijedloge za izmjene Zakona o javnom bilježništvu koji su za nju prihvatljivi i da se nada da će ministarstvo ponovo proučiti te prijedloge.

Beogradski advokati štrajkuju od 10. septembra, a kolege iz cijele Srbije pridružili su im se nedjelju dana kasnije, 17. septembra

Advokati traže regulisanje paušalnog oporezivanja i izmjene zakona koji regulišu javno bilježništvo.

Prijedlozima se ukida ekskluzivnost javnih bilježnika za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti, kako je to sada propisano, već bi to mogli da čine i advokati, a notari bi vršili solemnizaciju ugovora i ovjeravali ga.



XS
SM
MD
LG