Dostupni linkovi

Češko tužilaštvo informisano o istrazi u Euleksu


Glavno tužilaštvo u Češkoj obavešteno je o istrazi u Euleksu zbog sumnje da je glavna tužiteljka evropske misije na Kosovu, Čehinja Jaroslava Novotna, primala mito da zaustavi krivično gonjenje političara, ali ne vidi razlog za brigu jer je reč samo o podozrenju, saopštio je večeras portparol tužilaštva Petr Mali.

"Češki najviši tužilac Pavel Zeman zna za istragu i informisan je o slučaju. Istovremeno zna da je rukovodstvo Euleksa izrazilo punu podršku svojim tužiocima i sudijama. Pošto podozrenje nije dokazano, nema povoda za uznemirenje", kazao je medijima Mali, a prenosi Beta.

Suspendovana britanska tužiteljka Euleksa Marija Bamije (Bamieh) izjavila je danas da postoje osnovane sumnje da su zvaničnici te misije EU na Kosovu primili mito da bi zatvorili osetljive predmete.

U izjavi za prištinski dnevnik Koha Ditore i Agenciji Frans pres, Bamije je dodala da "osnovane sumnje nisu presuda kojom se utvrđuje krivica", preneli su danas češki mediji.

"Ne znam koja su njihova objašnjenja (tih zvaničnika), ali moj zadatak kao tužiteljke jeste da izvestim o tome. Da nisam to uradila, zamerili bi mi da sam umešana", rekla je Bamije.

XS
SM
MD
LG